İhracat yapmak isteyen kişiler ya da firmalar için ihracatın aşamaları, nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğine dair tüm ayrıntıları, bu rehber yazımızda ele aldık. İşte ihracat sürecine dair tüm detaylar!
Dış satım olarak da tabir edilen ihracat, küçük girişimciler için düşük bütçe ile global pazarda iş yapma imkanı, küçük şirketler için bir büyüme fırsatı, büyük firmalar için ise yerel pazardaki durgunluklar ve ekonomik krizleri değişik coğrafyalara mal satıp aşma şansı yaratmaktadır.
Kimler İhracat Yapabilir?
İhracat yaparak gelir elde etmek isteyenler için şirket kurmak zorunlu mu? Şirket sahibi olmayanlar ihracat yapabilir mi? gibi sorular ön plana çıkmaktadır. Hemen belirtmek gerekir ki vergi numarası bulunan gerçek ve tüzel kişiler ihracat yapabilmektedir. Yani şirketi bulunmayan gerçek kişilerin de bazı koşulları yerine getirdikten sonra ihracat yapabilmesi mümkün. Bu şartlar arasında; vergi numarası almak, mali işlemler için bir muhasebeci tutmak, gümrük müşavirine vekalet vermek ve bulunduğu bölgede faaliyette olan bir ihracatçı birliğine üye olmak gibi işlemler yer almaktadır. Bu şartları sağlayan gerçek kişiler, yurtiçinden temin etmiş oldukları ürünlerini, yurtdışına satmak üzere yetkilendirdikleri gümrük müşaviri tarafından hazırlanan gümrük beyannamesini, ihracat yapılacak olan gümrük idaresine sunarak prosedürleri tamamlamış olacaktır.
Hangi İhracatçı Birliğine Kayıt Yaptırılmalıdır?
İhracat yapmak isteyenlerin bulundukları bölgedeki ürün grubuna uygun bir ihracatçı birliğine kayıt yaptırmaları gereklidir. Örneğin İzmir’de ikamet eden kişiler ‘Ege İhracatçı Birliği’ne kayıt yaptırabileceklerdir. Yine İzmir’de bulunan yerleşik bir tekstil firması, ihracat yapmak için ‘İzmir Tekstil ve Konfeksiyon Birliği’ne kayıt yaptırmalıdır. İstanbul İhracatçı Birlikleri, İstanbul Tekstil ve, Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Karadeniz İhracatçı Birlikleri, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Denizli İhracatçılar Birliği, Uludağ İhracatçı Birlikleri ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri kayıt yaptırılabilecek diğer yapılar arasında yer almaktadır.
İhracatçı Birliklerine Kayıt Nasıl Yapılır? Hangi Evraklar Gereklidir?
Tüzel ya da gerçek kişiler fark etmeksizin ilk defa ihracat yapacak olanların bölgedeki ihracatçı birliğine kayıt yaptırmaları gerektiğinden yukarıda bahsetmiştik. Şimdi kayıt işlemleri için talep edilen evraklar nelerdir? onlara bir göz atalım.
Gerçek kişiler için imza beyannamesi, tüzel kişiler için imza sirküleri, gerçek kişinin kimlik belgesi, tüzel firma sahibi yetkililerin kimlik belgeleri, tüzel kişiler için faaliyet belgesi, vergi mükellefiyet yazısı, Ticaret Sicil Gazetesi, temsil yolu ile işlemlerin yapılabilmesi için verilecek olan vekaletname gibi belgeler temin edilip teslim edilmesi gereken evraklar arasında bulunmaktadır.
Gümrük Müşaviri ile Nasıl Çalışılır?
Gümrük müşavirleri, vekalet yolu ile ihracat yapacak olan kişilerin belirleyeceği süre boyunca, gümrükte o kişiler adına beyanname açarak işlem yapmaya yetkili olan kişilerdir. İhracat yapmak isteyenlerin, varsa firmalarının bulunduğu ve sevkiyatlarını yapacakları şehirde yerleşik bir gümrük müşaviri ile çalışmaları gerekmektedir. Ancak farklı lokasyonlar kullanılarak sevkiyat yapılacak ise Türkiye’nin liman şehirlerinde ofisi bulunan ve ulusal çapta faaliyet vermiş olan bir gümrük müşaviri ile iş yapmak çok daha avantajlı kabul edilmektedir.
İhracat İçin Satış ve Pazarlama Çalışmaları Nasıl Yürütülür?
Herhangi bir hizmet ya da malın bir başka ülkeye satışı ile gerçekleşen ihracat, uluslararası pazarlama ve satışa yönelik bazı Çabalar gerektirmektedir. Bu çabalar; potansiyel müşteri bulmaya yönelik yapılacak olan pazar araştırmaları, müşteri ve fuar ziyaretleri, online katalog listelerinin taranarak bu kanallarda ilanlar verilmesi, numune ve katalog gönderimi ile e-mail ya da telefon iletişimi kurmak gibi birçok yöntemden oluşmaktadır.